Prev Next

ZC Valjevo

Valjevska bolnica

Regionalna opšta bolnica Valjevo je savremena medicinska ustanova, koja radi u sastavu Zdravstvenog centra Valjevo i pruža usluge građanima Kolubarskog okruga sa oko 200.000 stanovnika...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Dijagnostika

U Bolnici Valjevo se pruža najveći broj dijagnostičkih usluga, opremljena je magnetnom rezonancom od 1,5 Tesla, multislajsnim skenerom, digitalnim rentgenima, kolor-dopler ultrazvučnim aparatima...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Hirurgija

Valjevska bolnica ima osam operacionih sala u Operacionom bloku, dve hirurške sale za hitna stanja u Urgentnom centru i jednu salu za „carske rezove“ na Odeljenju ginekologije i akušerstva....

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Projekti

U okviru projekta Ministarstva zdravlja "Razvoj zdravstva Srbije", finansiranog kreditom Svetske banke završena je, samodoprinosom građana Valjeva započeta, izgradnja objekta od 4000kvm...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Edukacije

Isproban recept razvoja jedne ustanove svakako je timski rad i stalna edukacija. Edukativni centar raspolaže bibliotekom, računarskim i internet-centrom i tehnički opremljenom salom...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Istorijat

Daleke 1867. godine tadašnji okružni fizikus (lekar) i viđeni građani odlučili su da posle više pokušaja oforme bolnicu. Uz podršku Ministarstva unutrašnjih dela Kneževine Srbije i okružnog Načelstva...

 

Detaljnije

ZC
Informacije za korisnike
Osnovne informacije, saveti...

ZC
Zdravstvenik
Preuzmite najnoviji broj časopisa Zdravstvenog centra Valjevo

ZC
Pitanja građana
Postavite pitanje putem online formulara...

Uspešna laparoskopska radionica

Povodom sprovođenja projekta „LAPSERB“, koji je Ministarstvo zdravlja, pokrenulo početkom protekle godine, u Opštoj bolnici Valjevo, održana je instruktorska radionica u novembru 2018. godine, sa idejom razvoja laparoskopskog pristupa kolorektalonoj hirurgiji i standardizaciji tih procedura u našoj ustanovi. Projekat „LAPSERB“ se odnosi na edukaciju specijalista hirurgije za oblast laparoskopske kolorektalne hirurgije, dakle minimalno invazivne hirurgije debelog creva. Projekat je startovao u aprilu 2018. godine kada su Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar i profesor Amdžad Parvajz, potpisali sporazum o saradnji. Pozivu za napredovanje u laparoskopskoj hirurgiji odazvali su se i valjevski hirurzi, te su težili svakoga dana biti sve bolji i bolji kako bi postigli standard koji je blizak profesoru Amdžadu Pervajzu. Valjevo se u ovom trenutku nalazi blizu nacionalnom programu instruktora. Tim povodom su, u novembru 2018. godine, timu valjevskih hirurga u gostima bili instruktori, dr Miljan Ćeranić, hirurg, I hirurške klinike KCS, dr Mladen Janjić, hirurg iz Opšte bolnice Pančevo i dr Blagoje Đukanović, hirurg iz KBC „Bežanijska kosa“. Razvojem i standardizacijom laparoskopske hirurgije, Opšta bolnica Valjevo bi postala sedmi instruktorski centar u zemlji, a kruna svega je poseta profesora Amdžada Pervajza, glavnog instruktora za Srbiju, koja je tada planirana, a održana je u Opštoj bolnici Valjevo, u utorak i sredu, 12. i 13. marta.
-Ideja je da se u celoj Srbiji u opštim bolnicama razvija program laparoskopske kolorektalne hirurgije. To je velika razlika, omogućiti napredovanje kolorektalne hirurgije u svim bolnicama ,kao što je to slučaj sa valjevskom bolnicom zatim mojom u Pančevu. U narednim mesecima ćemo sprovoditi radionice od Sombora do Leskovca gde god za to postoje uslovi. Diskutovali smo da do kraja godine postignemo broj obučenih kolorektalnih hirurga za ovaj tip operacija bar da to bude 20. To je optimistično gledište. Posebno me raduje što će nakon ove radionice dvojica hirurga biti potpuno obučena za ovakav pristup. Očekujemo i novu opremu. Broj jedan jeste edukacija, ali takođe je dobra oprema veoma važna u radu. Mi verujemo da će uskoro sve bolnice u našoj zemlji iskazati interesovanje za ovu vrstu edukacije i primenu laparoskopskih metoda u operativnim zahvatima- naveo je dr Mladen Janjić dodajući da očekuje da do kraja projekta “Lapserb” u Srbiji bude 50% operacija karcinoma debelog creva urađeno laparoskopski.

- U Valjevu će se zahvaljujući ovom projektu i četiri obučena hirurga raditi 80% operacija raka debelog creva raditi laparoskopski i to kvalitetno – zaključio je dr Janjić.

Prof. Amjad Parvaiz je podsetio na osnovne razlike konvencionalnog hirurškog pristupa u odnosu na laparoskopiju. Kod klasičnog pristupa pri otklanjanju karcinoma pacijent je hospitalizovan 11 dana, dok je u laparoskopskoj kolorektalnoj hirurgiji taj broj znatno smanjen na svega 4 dana.
- Najpre nam ne treba veliki rez, a manje je postoperativnih komplikacija i manje je dana potrebno za oporavak, pa pacijent napušta bolnicu brže i vraća se normalnom životu brže. U Srbiji se sprovode ovi trening programi kako bi pacijenti imali identičnu operaciju kao bilo gde u Evropi. Zbog toga ja učim ljude i njihov sam supervizor do potpunog obučavanja, jer pacijenti su stvarne osobe, a ne samo brojevi i to može biti nečiji muž, otac ili drugo. Zbog svega toga ovi momci dolaze kod mene da uče i ja dolazim da predajem jer je to sve za dobrobit pacijenata.U dogovoru sa ministrom zdravlja smo došli do zaključka da je značajno da se podjednako po svim lokalnim bolnicama po Srbiji razvija ovaj program, da ne ostane centralizovan za klinike u Beogradu jer je i to za dobrobit pacijenata. Istrajaćemo u ideju tokom projekta Lapserb da pacijenti dobijaju istu vrstu operacije kao i u prvoj hirurškoj klinici u Beogradu bilo gde u različitim delovima Srbije gde se rade operacije karcinoma. Čitava ideja je da standardizujemo operacije i operativni pristup svuda podejdanko kao i povećanje broja laparoskopskih operacija zbog mnogostrukih dobiti za pacijenta. Srpski hirurzi su kao i bilo gde drugde u svetu i ono što mene svaki put vraća jeste želja za znanjem i napredovanjem – rekao je prof Amjad navodeći da i u Britanji gde radi postoje slični programi. Prof. Amjad se izuzetno pohvalno izrazio o hirurzima valjevske bolnice, posebno dr Nebojši Stojakoviću kome je bio supervizor pri operativnom zahvatu kojim je dr Stojaković polagao za licencu operatora. Profesor Amjad je još istakao značaj sticanja iskustva prema broju izvedenih operacija i smatra da će u narednih par godina dr Stojaković postati izvrstan primenjujući stečena znaja tokom obuke. V.d.direktora OB Valjevo, dr Zoran Đurić se zahvalio Ministarstvu zdravlja koje je pokrenulo projekat „Lapserb“ i pod čijim se pokroviteljstvom održala dvodnevna kolorektalna radionica laparoskopske hirurgije.
- Smatram da Bolnica Valjevo poseduje dobar kadrovski potencijal i odlične hirurge koji su željni da napreduju da uče nove tehnologije i nove operativne metode i da ih primenjuju u praksi. Mišljenja sam da će ova radionica upravo zbog prisustva ovolikog broja hirurga iz zemlje i inostranstva, doprineti da se standard lečenja pacijenata sa navedenom patologijom, podigne na viši nivo. Tu su i neka naša očekivanja da ćemo uspeti da dobijemo neku novu opremu sa kojom ćemo moći da ispunimo očekivane zadatke. Smatramo da će uvođenjem ove metode i valjevska bolnica postati prepoznatljiva u ovom regionu- rekao je direktor dr Đurić, dodajući da što se tiče opreme i dalje se šalju zahtevi za nabavku opreme i zadnja naznaka je da ćemo dobiti novi laparoskopski stub i taj proces je u toku.

Dr Miljan Ćesarević, član tima „Lapserb“ je istakao da je ponosan što mu je prof. Amjad učitelj. I što zajedno obučavaju još 20 hirurga širom Srbije i to je veliki uspeh srpske hirurgije jer će u narednim godinama na hiljade operativnih procedura biti rađene na ovaj način.

Načelnik Odeljenja hirurgije dr Vladimir Jovanović naveo je da od samog početka rada laparoskopskom hirurgijom još od 2000. Godine, stalno se govorilo o benefitima ove metode. On je pojasnio da je specifičnost laparoskopske hirurgije u tome što se obavlja posebnim instrumentima i jako je pregledna pa samim tim daje prostora za manje invazivni rad. On je još naveo da bi bilo dobro da se ova metoda može primeniti kod svakog pacijenta, ali na žalost tu dolazimo do posebnog aspekta lečenja jer je karcinom često prevelik i to je limit za laparoskopiju, pa tu dolazimo do značaja prevencije i rane dijagnostike oboljevanja.

Dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik, je istakao da se sa laparoskopskom hirurgijom prvi put sreo još devedesetih godina kao stažer u Opštoj bolnici Valjevo, jer je Služba ginekologije bia prva koja je radila celioskopiju dijagnostičku pomoću laparoskopa. Već 1997. Godine je zajedno sa kolegom u Rimu imao priliku da gleda prenos operacije iz Atlante.

- Grad i ja na čelu ćemo uvek ovakve manifestacije podržavati i pomagati. Ono što je sada najbitnije jeste da ova bolnica dobije novi laparoskopski stub. Naravno tu se očekuje pomoć Ministarstva zdravlja, ali isto tako je bitna edukacija i veoma sam ponosan što je profesor Paravaiz sa nama – rekao je dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik i poželeo uspešan rad tokom dvodnevnih operativnih sesija.

 

Obaveštenja za zaposlene

17. maj 2019.
Izborna skupština Podružnice SLD Valjevo - (preuzmite PDF)

12. april 2019.
Obaveštenje o obaveznom vršenju obdukcije kao posebne mere utvrđivanja vremena i uzroka smrti umrlih lica - (preuzmite PDF)ZC Valjevo

Edukativni centar

24. april 2019.
"Preddijabetes i metabolički sindrom kao važni nezavisni faktori kardiovaskularnog rizika" i "Respiratorna oboljenja u dečjem uzrastu".
detaljnije

4. april 2019.
Predavanje "Rezilijentnost zdravstvenih radnika"
detaljnije

28. mart 2019.
Aktivnosti medicinske sestre u savetovalištu za dijabetes"Dekubitus, prevencija, lečenje".
detaljnije

27. decembar 2018.
Menadžment ličnog i profesionalnog uspeha
detaljnije

21. decembar 2018.
Aktuelni standardi u primeni periferne intravenske terapije
detaljnije

14. decembar 2018.
Od masovnih nezaraznih do retkih reumatskih bolesti - izazovi za reumatologe
detaljnije

16. novembar 2018.
Od masovnih nezaraznnih do retkih reumatskih bolesti - izazovi za reumatologe
detaljnije

22. oktobar 2018.
Neverbalna komunikacija u zdravstvu
detaljnije

09. oktobar 2018.
Adekvatan pristup pacijentima sa dislipidemijom i visokim kardiovaskularnim rizikom
detaljnije
Pozivnica
preuzmite 


ZC

ZC

ZC


ZC