Prev Next

ZC Valjevo

Valjevska bolnica

Regionalna opšta bolnica Valjevo je savremena medicinska ustanova, koja radi u sastavu Zdravstvenog centra Valjevo i pruža usluge građanima Kolubarskog okruga sa oko 200.000 stanovnika...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Dijagnostika

U Bolnici Valjevo se pruža najveći broj dijagnostičkih usluga, opremljena je magnetnom rezonancom od 1,5 Tesla, multislajsnim skenerom, digitalnim rentgenima, kolor-dopler ultrazvučnim aparatima...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Hirurgija

Valjevska bolnica ima osam operacionih sala u Operacionom bloku, dve hirurške sale za hitna stanja u Urgentnom centru i jednu salu za „carske rezove“ na Odeljenju ginekologije i akušerstva....

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Projekti

U okviru projekta Ministarstva zdravlja "Razvoj zdravstva Srbije", finansiranog kreditom Svetske banke završena je, samodoprinosom građana Valjeva započeta, izgradnja objekta od 4000kvm...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Edukacije

Isproban recept razvoja jedne ustanove svakako je timski rad i stalna edukacija. Edukativni centar raspolaže bibliotekom, računarskim i internet-centrom i tehnički opremljenom salom...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Istorijat

Daleke 1867. godine tadašnji okružni fizikus (lekar) i viđeni građani odlučili su da posle više pokušaja oforme bolnicu. Uz podršku Ministarstva unutrašnjih dela Kneževine Srbije i okružnog Načelstva...

 

Detaljnije

ZC
Informacije za korisnike
Osnovne informacije, saveti...

ZC
Zdravstvenik
Preuzmite najnoviji broj časopisa Zdravstvenog centra Valjevo

ZC
Pitanja građana
Postavite pitanje putem online formulara...

Dan embriologa

Dan kada je daleke 1978. godine, rođena prva beba nastala vantelesnom oplodnjom posvećen je stručnjacima bez čijeg znanja VTO ne bi bio moguć, uz ginekologe, embriolozi su značajna karika u procesu vantelesne oplodnje. 25. jula 1978.godine rodjena je Louise Brown, prva IVF beba. Njenim rođenjem nauka je pokazala da se život može začeti u laboratoriji i da postoji nada za parove koji imaju problem sa dobijanjem potomstva. Louisa je nastala spajanjem jajne celije i spermatozoida veštim rukama Roberta Edwardsa, prvog prakticara humane embriologije, a ovaj dan je u čast tog velikog uspeha proglašen Svetskim danom embriologa .

Procenjuje se da se godisnje rodi oko 530.000 beba začetih u IVF laboratorijama širom sveta, a da je do sada ukupno rođeno preko 7 miliona. Jedna od najznačajnijih karika u lancu te sreće zvane beba su embriolozi koji danas obeležavaju svoj dan, a u Centru za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo, trenutno dva embriologa Mirka Đorđević i Jasna Živanović rade na nastajanju svih beba.
- Naš posao je jedinstveno praktikovanje nauke sa najlepšim rezultatom na svetu. Kako često citiraju moje objašnjenje cime se bavim „Mi pravimo bebe rukama!”- kaže Mirka Đorđevic, jedan od dva trenutno zaposlena embriologa u IVF centru Opšte bolnice Valjevo.,”Uz veliku pomoc nauke, naravno.”- dodaje kroz osmeh.

U Centru za vantelesnu oplodnju, Opšte bolnice Valjevo, embriolozi svoj dan proslavljaju radno jer i danas je poprilično zauzeto u valjevskom centru u kome mali tim još uvek funkcioniše bez liste čekanja.

-Danas smo zamrzavali i odmrzavali embrione, vitrifikovali oocite, radili inseminacije, aspiracije, standarnu papirologiju, sve po malo. Mi kao embriolozi obavljamo veliki broj raznovrsnih laboratorijskih procedura, ali isto tako bavimo se aministracijom i menadžmentom laboratorije, od nabavke opreme i materijala do planiranja, sve nam je to u opisu posla– otkriva deo svog magičnog posla i zaduženja Jasna Živanovic, drugi embriolog centra.

Oba embriologa valjevskog centra stekla su Evropski sertifikat klinickih embriologa i najmladji su stručnjaci u ovoj oblasti koji vode jedan mali ali uspesni tim centra, sa do sada blizu 380 rođenih beba i još dosta trudnoća i procedura u toku.

- Bitno je da imate entuzijazma. Želju da učite i usavršavate se. Da se ne plašite izazova i da se trudite da svaku, pa i najmanju novinu koja ce doprineti boljem uspehu vaših parova, uvedete u svoju praksu. Svo znanje koje smo akumulirali kroz godine studija i praktičnog rada trudimo se da koristimo i unapredimo kako bi nam rezultati bili još bolji – navodi Mirka Đorđević.

O značaju kontinuirane edukacije za napredak u radu Jasna Živanović ističe posebno stručno-naučen skupove.

- Redovno posećujemo naučne skupove i informisemo se o novim tehnologijama. Mi odavno imamo plan kako želimo da unapredimo rad svoje laboratorije, ali na žalost to unapredjenje ne zavisi od nas već od finansijskih sredstava do kojih izuzetno teško dolazimo - dodaje Jasna.

Radna nedelja jednog embriologa traje 7 dana. Toliko je neophodno u kontinuitetu pratiti jednog pacijenta. Već godinama u nazad, van godišnjih odmora embriolozi imaju retko kada slobodan vikend, zato sto ih je samo dve.

- Vec smo navikli na to. Ne kažem da nam lako pada ustajanje svaki dan, ali i mi i naše porodice smo odavno u tom ritmu. Pogon su te bebe koje ce doći na svet zahvaljujući našem trudu - kaže Jasna.

-Smatram da embriolozi nisu adekvatno prepoznati od strane zdravstenog sistema kao stručnjaci jedne zaista posebne oblasti. Radimo ozbiljan i odgovoran posao 30 dana u mesecu, a finansijka nagrada za to nije najadekvatnija. Mislim da se način na koji sistem pokazuje poštovanje našeg rada i struke mora promeniti kako bismo bili uvaženi kao bitan deo IVF tima, što svakako jesmo – rekla je Mirka Đorđević.

Zahvaljujuci radu ova dva mlada stručnjaka i celog njihovog tima na svet je do sada došlo blizu 380 beba, što malih Valjevaca, što budućih građanina sveta, jer su parovi koji su postali roditelji zahvaljujući Centru za VTO Opšte bolnice Valjevo, bukvalno stigli sa svih kontinenata i zemalja u okruženju.

 

Sačuvajte živote, operite svoje ruke!

 

COVID-19: Prеpоruке zа оpštu pоpulаciјu i оsеtljivе grupе stаnоvništvа

Preporuke za osetljive grupe stanovništva 1 - preuzmite PDF

Preporuke za osetljive grupe stanovništva 2 - preuzmite PDF

Novi korona virus: Kako da se zaštitite 1 - preuzmite PDF

Novi korona virus: Kako da se zaštitite 2 - preuzmitePDF

Novi korona virus: Preporuke za decu - preuzmite PDFEdukativni materijal o dojenju

Vodič za majke koje doje - PDF

Saveti za dojenje - PDF

Najčešći problemi u vezi sa dojenjem - PDF


Obaveštenja za zaposlene

14. maj 2020.
Obaveštenje za načelnike službi - (preuzmite PDF)

8. maj 2020.
Prestanak važenja Uredbe o organizovanju rada poslodavca za vreme vanrednog stanja - (preuzmite PDF)

6. maj 2020.
Sačuvajte živote, operite svoje ruke! - (preuzmite PDF)

28. april 2020.
Prvomajski praznik - (preuzmite PDF)

21. april 2020.
Prava zaposlenih za vreme uskrsnjih praznika - (preuzmite PDF)

31. mart 2020.
Naredba direkotra o obavezama svih zaposlenih - (preuzmite PDF)

25. mart 2020.
Moratorijum na kredite - (preuzmite PDF)

24. mart 2020.
Moratorijum na kredite - (preuzmite PDF)

23. mart 2020.
Parking za zaposlene Opšte bolnice Valjevo - (detaljnije)

4. mart 2020.
Obaveštenje za zaposlene povodom nastupajućih praznika - (preuzmite PDF)

31. januar 2020.
Preventivne higijensko sanitarne mere za pacijente i zaposlene - (preuzmite PDF)

31. januar 2020.
Odluka o zabrani poseta- (preuzmite PDF)

31. januar 2020.
Molba za razumevalje - (preuzmite PDF)

27. januar 2020.
Odluka o restrikcijama poseta u Porodilištu - (preuzmite PDF)

22. januar 2020.
Izjave za prevoz - (preuzmite PDF)


ZC Valjevo

Edukativni centar

26. mart 2020.
"Porodica u vrtlogu droge - vodič za zdravstvene radnike"
detaljnije

20. mart 2020.
"Specifičnosti komunikacije u palijativnoj nezi"
detaljnije
 


ZC

ZC

ZC


ZC