Prev Next

ZC Valjevo

Valjevska bolnica

Regionalna opšta bolnica Valjevo je savremena medicinska ustanova, koja radi u sastavu Zdravstvenog centra Valjevo i pruža usluge građanima Kolubarskog okruga sa oko 200.000 stanovnika...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Dijagnostika

U Bolnici Valjevo se pruža najveći broj dijagnostičkih usluga, opremljena je magnetnom rezonancom od 1,5 Tesla, multislajsnim skenerom, digitalnim rentgenima, kolor-dopler ultrazvučnim aparatima...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Hirurgija

Valjevska bolnica ima osam operacionih sala u Operacionom bloku, dve hirurške sale za hitna stanja u Urgentnom centru i jednu salu za „carske rezove“ na Odeljenju ginekologije i akušerstva....

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Projekti

U okviru projekta Ministarstva zdravlja "Razvoj zdravstva Srbije", finansiranog kreditom Svetske banke završena je, samodoprinosom građana Valjeva započeta, izgradnja objekta od 4000kvm...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Edukacije

Isproban recept razvoja jedne ustanove svakako je timski rad i stalna edukacija. Edukativni centar raspolaže bibliotekom, računarskim i internet-centrom i tehnički opremljenom salom...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Istorijat

Daleke 1867. godine tadašnji okružni fizikus (lekar) i viđeni građani odlučili su da posle više pokušaja oforme bolnicu. Uz podršku Ministarstva unutrašnjih dela Kneževine Srbije i okružnog Načelstva...

 

Detaljnije

ZC
Informacije za korisnike
Osnovne informacije, saveti...

ZC
Zdravstvenik
Preuzmite najnoviji broj časopisa Zdravstvenog centra Valjevo

ZC
Pitanja građana
Postavite pitanje putem online formulara...

Bolnica uz Kovid i za sve ostale pacijente

Iako broj novozaraženih korona virusom beleži pad, i dalje su bolnički kapaciteti podređeni zbrinjavanju težih slučajeva Kovid pozitivnih pacijenata i broj hospitalizovanih se prosečno kreće oko 120, dok mehaničku ventilaciju iziskuje petnaestak pacijenata u proseku. Ono što je značajno jeste da se smanjuje broj medicinskog osoblja koje je bilo pozitivno ili bolesno pa se lagano vraćaju svojim radnim zadacima, dok oni koji su imali teže kliničke slike ostaju na bolovanju do potpunog oporavka. Trenutno je 47 medicinskih radnika i 11 nemedicinskih zaraženo. V.d. direktora dr Zoran Đurić je izrazio nadu da će u ovoj godini i do kraja januara ovaj broj drastično opasti kako bismo dobili neki prostor za pružanje drugih medicinskih usluga ostalim pacijentima jer iako su dijagnostikovani morali su zbog ovakvog režima da sačekaju operativni program koji je zbrinjavao samo hitna stanja.
- Moramo reći da što se tiče hemioterapija i onkoloških i hematoloških pacijenata, njihovo lečenje nije prekidano u proteklom periodu borbe sa korona virusom. Takođe, pružanje usluga u angiosali nije prekidano i dalje se radi, što se tiče akutnih infarkta miokarda i PSI procedura oni se rade svakodnevno u valjevskoj bolnici. Poštujući epidemiološke preporuke magnetna rezonanca i dalje je u obustavi pregleda pacijenata jer sam pregled traje vremenski dugo. Skener radi normalno – rekao je dr Đurić.

Što se tiče nove angiosale i novog skenera koji su ranije najavljeni, v.d. direktora Opšte bolnice Valjevo, dr Zoran Đurić, je naveo da su ti postupci nabavke još uvek u toku izrazivši nadu da će se ubrzo ti postupci okončati, kako bi se u ustanovi ušlo u postupke montiranja ova dva velika dijagnostička uređaja koji zahtevaju i određene tehničke uslove.

Od vikenda počinje i organizovana vakcinacija medicinskih radnika protiv korona virusa. - Kada je najavljena vakcinacija zdravstvenih radnika, a vakcine se ne mogu isporučiti u neograničenom broju, već isključivo prema potrebnim dozama, obavili smo prijavljivanje svih zainteresovanih. Neki računaju da su preležali koronu i da imaju antitela, drugi opet se plaše vakcinacije, dok treći čekaju rusku vakcinu jer smatraju da će ona biti bolja. Po nekim najavama od državnog sekretara za ovaj vikend bi trebalo da se krene sa vakcinacijom u opštim bolnicama u Srbiji, među kojima je i naša ustanova – rekao je direktor dr Đurić izrazivši nadu da će do masovne vakcinacije doći brzo kako bi se zdravstveni radnici zaštitili.

Kada broj kovid pacijenata počne drastično da opada, i broj takvih hospitalizacija jenjava, onda se kapaciteti uključuju za druge stvari.

- Čim bude moguće operativni program ćemo pustiti za malignitete prioritetno, a nakon toga i za hladan, elektivni program tj. operativne zahvate koji nisu hitni. Tako smo bili organizovani u drugoj polovini septembra i tokom oktobra meseca prošle godine kada su to epidemiološki uslovi dozvoljavali. Za očekivati je da u hodu kovid kapacitete smanjujemo, a druge povećavamo. Tu postoje i objektivni problemi da u toku 2020. godine velika većina zaposlenih nije iskoristila godišnje odmore na koje imaju zakonsko pravo pa će i to diktirati tempo organizacije normalnog rada i pružanja svih usluga. Posle devet meseci presije i ovakvog tempa rada mnogi su premoreni i nadamo se da ćemo uspešno ukomponovati i to da se ljudi odmore i da organizujemo sve ostale usluge ako ne u punom kapacitetu da se pružaju, u skladu sa smanjenjem kovid pacijenata.

Od početka pandemije, država i resorno ministarstvo su maksimalno pomogli organizaciju i nabavku dodatne opreme za Opštu bolnicu Valjevo kako bismo imali adekvatan odgovor u borbi sa korona virusom.

- Sva oprema koja je dolazila većinom je bila podređena zbrinjavanju kovid pacijenata. Poslednje nam je stiglo sanitetsko vozilo za interni prevoz kovid pacijenata. Pre toga tri pokretna rentgen uređaja. U ranijem periodu stiglo nam je oko petnaest respiratora sa haj flou modom. Sve to je bilo namenjeno upravo za pacijente sa koronom. I skener koji je u najavi je takođe namenjen za zbrinjavanje i dijagnostiku kovid pacijenata. Osim svega ovoga bilo je još donirane opreme. Za elektivni program u operacionim salama je potrebno još nabavljati, ali u svakom slučaju, za sve ovo što smo dobili možemo biti veoma zahvalni. To su bile isporuke u saradnji fonda i Ministarstva zdravlja tako da sve što je bilo potrebno smo imali u ovom da ga nazovem „Kovid“ periodu – naveo je dr Đurić.

Objekti Opšte bolnice Valjevo čekaju rekonstrukciju. Zgrada takozvane „Ruske bolnice“ u kojoj su smeštene internističke grane, napravljena je 1939. godine. Po tipu gradnje i proceni takvo zdanje ne bi izdržalo jači zemljotres. Poliklinički deo je građen sedamdesetih. Zgrada Centra za rehabilitaciju sa Onkologijom i palijativnom negom je takođe u jako lošem stanju. Zbog tipa ali i godina gradnje sve ove zgrade možda i nisu najbolji kandidati za samu rekonstrukciju već za novu namenu, a umesto njih da odeljenja koja opslužuju dobiju potpuno novu adekvatnu savremenim medicinskim principima zgradu. Hirurški blok je zgrada novijeg datuma 1984. godine je napravljena, ali je takođe dosta zahtevna u smislu rekonstrukcije. Zgrada gde je smešteno Grudno odeljenje je najmlađa iz 2007. godine ali ni ona nije napravljena baš kako bi trebalo. Po rečima v.d. direktora dr Zorana Đurića sve to bi zahtevalo ozbiljnu rekonstrukciju, a sa druge strane epidemija korona virusom nam je ukazala na slabe tačke, a to su upravo putevi i razdvajanje kovid i non kovid pacijenata gde se naša bolnica nije baš pokazala kao idealna funkcionalna celina, jer je zbog organizacione strukture objekata praktično zgrada na zgradu nastavljana i nadograđivana tako da je bio pravi izazov da se infektivni putevi ne ukrštaju.

- U ranije najavljivanom projektu rekonstrukcije, koji je za sada, ni tamo, ni ovamo, koliko znam, napravljen je projekat za rekonstrukciju hirurškog bloka. Da li bi bilo dobro i ostale objekte samo rekonstruisati ili iskoristiti ogroman bolnički plac pa napraviti neke nove zgrade, ostaje da se vidi. Prema informacijama koje ja imam ne vidi se početak – zaključio je v.d. direktora Opšte bolnice Valjevo dr Zoran Đurić.

 

Sačuvajte živote, operite svoje ruke!

 

COVID-19: Prеpоruке zа оpštu pоpulаciјu i оsеtljivе grupе stаnоvništvа

Preporuke za osetljive grupe stanovništva 1 - preuzmite PDF

Preporuke za osetljive grupe stanovništva 2 - preuzmite PDF

Novi korona virus: Kako da se zaštitite 1 - preuzmite PDF

Novi korona virus: Kako da se zaštitite 2 - preuzmitePDF

Novi korona virus: Preporuke za decu - preuzmite PDFEdukativni materijal o dojenju

Vodič za majke koje doje - PDF

Saveti za dojenje - PDF

Najčešći problemi u vezi sa dojenjem - PDF


Obaveštenja za zaposlene

2. april 2021.
Obaveštenje za zaposlene povodom nastupajućih praznika - (preuzmite PDF)


ZC Valjevo

Edukativni centar

26. mart 2020.
"Porodica u vrtlogu droge - vodič za zdravstvene radnike"
detaljnije

20. mart 2020.
"Specifičnosti komunikacije u palijativnoj nezi"
detaljnije
ZC

ZC

ZC


ZC