Prev Next

ZC Valjevo

Valjevska bolnica

Regionalna opšta bolnica Valjevo je savremena medicinska ustanova, koja radi u sastavu Zdravstvenog centra Valjevo i pruža usluge građanima Kolubarskog okruga sa oko 200.000 stanovnika...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Dijagnostika

U Bolnici Valjevo se pruža najveći broj dijagnostičkih usluga, opremljena je magnetnom rezonancom od 1,5 Tesla, multislajsnim skenerom, digitalnim rentgenima, kolor-dopler ultrazvučnim aparatima...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Hirurgija

Valjevska bolnica ima osam operacionih sala u Operacionom bloku, dve hirurške sale za hitna stanja u Urgentnom centru i jednu salu za „carske rezove“ na Odeljenju ginekologije i akušerstva....

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Projekti

U okviru projekta Ministarstva zdravlja "Razvoj zdravstva Srbije", finansiranog kreditom Svetske banke završena je, samodoprinosom građana Valjeva započeta, izgradnja objekta od 4000kvm...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Edukacije

Isproban recept razvoja jedne ustanove svakako je timski rad i stalna edukacija. Edukativni centar raspolaže bibliotekom, računarskim i internet-centrom i tehnički opremljenom salom...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Istorijat

Daleke 1867. godine tadašnji okružni fizikus (lekar) i viđeni građani odlučili su da posle više pokušaja oforme bolnicu. Uz podršku Ministarstva unutrašnjih dela Kneževine Srbije i okružnog Načelstva...

 

Detaljnije

ZC
Informacije za korisnike
Osnovne informacije, saveti...

ZC
Zdravstvenik
Preuzmite najnoviji broj časopisa Zdravstvenog centra Valjevo

ZC
Pitanja građana
Postavite pitanje putem online formulara...

Završna konferencija u Beogradu

10. decembar 2010. (petak)

Završna konferencija zajedničkog projekta „Podrška primeni kapitacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Srbiji“ Ministarstva zdravlja Srbije i Evropske unije održana je u sredu u Sava Centru u Beogradu. Tom prilikom uručene su zahvalnice domovima zdravlja koji su učestvovali u projektu, među njima i Domu zdravlja Valjevo.

Sa sajta www. kapitacija.org prenosimo detaljan izveštaj sa konferencije „Izazovi moderne primarne zdravstvene zaštite“, na kojoj su predstavljeni rezultati trogodišnjeg projekta, sa posebnim osvrtom na nov način finansiranja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Srbiji.

Konferenciju je otvorio prof. dr Tomica Milosavljević, ministar zdravlja Republike Srbije. Uvodna izlaganja održali su NJ.E. ambasador Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, NJ.E. Kari Veijalainen, ambasador Finske u Republici Srbiji, prof. dr Aleksandar Vuksanović, direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) i dr Slobodanka Gajić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici domova zdravlja širom Srbije, a gost konferencije bio je prof. dr Dejvid Veler, profesor primarne zdravstvene zaštite sa Medicinskog fakulteta u Edinburgu.

Ministar zdravlja prof. dr Tomica Milosavljević izjavio je da je jedan od najvećih izazova za državu u 2011. godini promena Zakona o platama u javnom sektoru koji će omogućiti primenu kapitacije odnosno novog načina finansiranja u zdravstvenom sistemu Srbije. Ministar je istakao da su u toku ključne promene u zdravstvenom sistemu i jedna od najvažnijih je uvođenje kapitacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Milosavljević je objasnio da je kapitacija nov način plaćanja prema kome se lekari u domovima zdravlja plaćaju zavisno od broja pacijenata koje imaju, a da će u bolnicama biti plaćeni po dijagnostički srodnim grupama. Prema njegovim rečima, cilj ovih promena je povećanje kvaliteta i efikasnosti zdravstvene zaštite.

Ministar je dodao da reorganizacija domova zdravlja znači da pacijenti sada imaju priliku da sami izaberu lekara koji će ih lečiti, a druga važna promena je uvođenje infomacionih tehnologija za novi sistem prikupljanja i analize podataka koji olakšava rad zaposlenima u zdravstvenim ustanovama.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Vensan Dežer izjavio je da je Evropska unija uložila 4,5 miliona evra u projekat „Podrška primeni kapitacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Srbiji“. On je dodao da su sve aktivnosti projekta bile usmerene na pacijente i na poboljšanje kvaliteta usluga u zdravstvu.

Ambasador Dežer je ocenio da je reforma sistema plaćanja lekara veoma značajna, ali i teška. On je dodao da Srbija ima punu podršku Evropske unije na tom putu. U poslednjih deset godina EU je uložila oko 150 miliona evra u zdravstveni sistem Srbije.

Prezentacije na konferenciji održali su dr Brajan Poter, vođa projektnog tima, dr Bojana Milošević, nacionalni koordinator projekta, Džordž Bolton, ekspert za finansiranje u zdravstvu, prof. dr Vesna Bjegović-Mikanović, ekspert za obuke iz menadžmenta, prof. dr Dejvid Veler sa Medicinskog fakulteta u Edinburgu, dr Paivi Hamalajnen, direktor Sektora za informacije u Nacionalnom zdravstvenom institutu iz Finske, Vukašin Radulović, izvršni direktor RZZO i dr Miloš Božičković, direktor DZ Sombor.

U projekat „Podrška primeni kapitacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Srbiji“, Evropska unija uložila je 4,5 miliona evra, od čega je dva miliona evra utrošeno u informatizaciju zdravstvenih institucija širom Srbije. Projekat je počeo sa radom u septembru 2007. godine. Aktivnosti projekta završene su u decembru 2010. godine.

U projektu je učestvovalo 28 domova zdravlja - Subotica, Kikinda, Pančevo, Sombor, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Šabac, Požarevac, Kragujevac, Ćuprija, Zaječar, Užice, Čačak, Kruševac, Niš, Pirot, Leskovac, Novi Beograd, Zemun, Palilula, Voždovac, Zvezdara, Smederevo, Savski Venac, Vračar, Kraljevo, Valjevo i Vranje.

Nacionalni partneri projekta bili su Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Republički zavod za zdravstveno osiguranje Srbije (RZZO) i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Glavni cilj projeka bila je tehnička i stručna pomoć u reorganizaciji i unapređenju rada domova zdravlja kako bi se svakom pacijentu pružila brza i efikasna zdravstvena usluga. Reorganizacija domova zdravlja zasniva se na principu izabranog lekara. Novi način finansiranja primarne zdravstvene zaštite (uvođenje kapitacije) pratiće ovu reformu.

Tim projekta, sa dr Brajanom Poterom kao rukovodiocem, uspešno je sarađivao sa svim nacionalnim partnerima koji su bili uključeni u projektne aktivnosti. Koordinacija i planiranje aktivnosti sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, kao i sa RZZO i sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ bilo je od velikog značaja za uspešno obavljanje svih projektnih aktivnosti. Veoma aktivna i uspešna saradnja odvijala se i sa svih 28 menadžerskih timova u domovima zdravlja koji su učestvovali u projektu.

www.kapitacija.org

 

Sačuvajte živote, operite svoje ruke!

 

COVID-19: Prеpоruке zа оpštu pоpulаciјu i оsеtljivе grupе stаnоvništvа

Preporuke za osetljive grupe stanovništva 1 - preuzmite PDF

Preporuke za osetljive grupe stanovništva 2 - preuzmite PDF

Novi korona virus: Kako da se zaštitite 1 - preuzmite PDF

Novi korona virus: Kako da se zaštitite 2 - preuzmitePDF

Novi korona virus: Preporuke za decu - preuzmite PDFEdukativni materijal o dojenju

Vodič za majke koje doje - PDF

Saveti za dojenje - PDF

Najčešći problemi u vezi sa dojenjem - PDF


Obaveštenja za zaposlene

2. april 2021.
Obaveštenje za zaposlene povodom nastupajućih praznika - (preuzmite PDF)


ZC Valjevo

Edukativni centar

26. mart 2020.
"Porodica u vrtlogu droge - vodič za zdravstvene radnike"
detaljnije

20. mart 2020.
"Specifičnosti komunikacije u palijativnoj nezi"
detaljnije
ZC

ZC

ZC


ZC