Prev Next

ZC Valjevo

Valjevska bolnica

Regionalna opšta bolnica Valjevo je savremena medicinska ustanova, koja radi u sastavu Zdravstvenog centra Valjevo i pruža usluge građanima Kolubarskog okruga sa oko 200.000 stanovnika...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Dijagnostika

U Bolnici Valjevo se pruža najveći broj dijagnostičkih usluga, opremljena je magnetnom rezonancom od 1,5 Tesla, multislajsnim skenerom, digitalnim rentgenima, kolor-dopler ultrazvučnim aparatima...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Hirurgija

Valjevska bolnica ima osam operacionih sala u Operacionom bloku, dve hirurške sale za hitna stanja u Urgentnom centru i jednu salu za „carske rezove“ na Odeljenju ginekologije i akušerstva....

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Projekti

U okviru projekta Ministarstva zdravlja "Razvoj zdravstva Srbije", finansiranog kreditom Svetske banke završena je, samodoprinosom građana Valjeva započeta, izgradnja objekta od 4000kvm...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Edukacije

Isproban recept razvoja jedne ustanove svakako je timski rad i stalna edukacija. Edukativni centar raspolaže bibliotekom, računarskim i internet-centrom i tehnički opremljenom salom...

 

Detaljnije

ZC Valjevo

Istorijat

Daleke 1867. godine tadašnji okružni fizikus (lekar) i viđeni građani odlučili su da posle više pokušaja oforme bolnicu. Uz podršku Ministarstva unutrašnjih dela Kneževine Srbije i okružnog Načelstva...

 

Detaljnije

ZC
Informacije za korisnike
Osnovne informacije, saveti...

ZC
Zdravstvenik
Preuzmite najnoviji broj časopisa Zdravstvenog centra Valjevo

ZC
Pitanja građana
Postavite pitanje putem online formulara...

Plenum Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije

Plenum Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije prvi put je juče održan u Valjevu, u sali Edukativnog centra Zdravstvenog centra Valjevo. U Srbiji ima dvadesetak klubova lečenih alkoholičara, čiji članovi su juče bili u Valjevu, zajedno sa svojim terapeutima i uglednim srpskim stručnjcima koji se bave ovom oblašću.

ZCVa ZCVa ZCVa

- Plenum je tako koncipiran da svake godine postoji jedna tema na koju pišu sami članovi klubova, gde govore o sopstvenom alkoholizmu, o svom iskustvu. Ove godine je tema “koje svoje loše osobine želim da promenim”, pošto inače u lečenju alkoholizma nije dovoljna samo gola apstinencija, nego se insistira na tome da se naprave promene u svim sferama života, da se sve ono što je bilo loše promeni na bolje. U tom smislu i ova tema pacijentima omogućava da govore o sebi i o nekim lošim osobinama koje su izgradili u toku alkoholizma i koje tokom lečenja menjaju ili žele da promene, tako da je ovaj plenum nešto što je vrlo dragoceno, pre svega za pacijente. Oni na ovaj način razmenjuju svoja iskustva, a mi kao terapeuti imamo zadovoljstvo da vidimo koliko smo u procesu lečenja uspeli – rekla je dr Branka Stanojević, neuropsihijatar, šef Savetovališta za alkoholizam i terapeut Kluba lečenih alkoholičara LAV.

ZCVa ZCVa ZCVa

Pored dr Branke Stanojević, u ime domaćina goste su pozdravili dr Mirjana Ćeranić, upravnik Bolnice i prim. dr Tomislav Gajić, načelnik Psihijatrijske službe. Plenum su vodili ugledni srpski neuropsihijatri prof. dr Petar Nastasić i prof. dr Tomislav Sedmak, koji je prilikom obraćanja prisutnima rekao:

ZCVa ZCVa ZCVa

- Ovo je zaista potvrda pozitivnih investicija svih nas. Zaista, nosimo u sebi poruku i saopštavamo svima drugima, prvo, da sve više cenimo sebe, drugo, da sve više odgovaramo za ono što činimo i treće, sve više postajemo značajni u razumevanju socijalnog funkcionisanja zdravog, treznog, organizovanog čoveka, koji pripada određenoj organizaciji i prihvata ciljeve te organizacije koji usmeravaju čoveka prema zdravlju. Taj način razumevanja celokupnog našeg rada i zajedničkih napora postepeno i neprekidno utvrđuje elemente koji su sve stabilniji, složeniji i prihvatljiviji za svakog od nas, za sve terapeute klubova, za socijalnu sredinu kojoj pripadamo. Pomerajući se od klasične psihijatrije mi smo postepeno došli do traženja zdravlja u čoveku, što se potvrđuje time što se prevazilazi bilo koji deo oštećenja i bilo koji deo bolesti, a gradi se celovitost ličnosti koja svesna same sebe ide putem koji počinje od trenutka započetog lečenja.

Prisutni su kroz svoje priče još jednom potvrdili koliko im je značajna razmena iskustava i podrška, koju članovi klubova nesebično dele.

- Važno nam je da se družimo sa ljudima iz drugih gradova, da razmenjujemo sa njima iskustva, jer nijedan slučaj nije isti, tako da smo često u situaciji da tuđa iskustva razmotrimo i primenimo. Ja sam imao prijatelja iz Novog Sada, on je tada bio apstinent 36 godina i meni je bio uzor. Ne pijem već dvadeset godina. Moja porodica je 1991. godine bila u raskolu, sin je tada imao deset, a ćerka sedam godina, odlučio sam se za lečenje, svake srede sam dolazio na, kako to mi nazivamo “ispiranje mozga”, ali isplativo na mom primeru. Ja sam uspeo da sačuvam porodicu, posao, kuću. Sin je završio fakultet pre pet godina, ćerka je nedavno diplomirala, tako da je to moj najveći rezultat, što smo ostali svi na okupu, što smo zdrava porodica i da ne nabrajam dalje vrednosti svega toga – kaže Aleksa Bukovski, član kluba Lečenih alkoholičara Valjeva-LAV i ne krije da je godinama pio iz zadovoljstva, opravdanja i izgovore nije tražio, tako da je danas srećan što je uspeo i što svoje iskustvo može da podeli sa drugima.

- Pio sam dosta, mešao pića, dok nisam kasnije prešao na supstance, marihuanu, a završio sam sa heroinom, poslednjih godinu dana sam uzimao od tri do pet-šest grama heroina. Šest godina sam apstinent, nisam imao recidive, imam srećnu porodicu. Ćerka mi je imala godinu i po dana kada sam krenuo na lečenje, a sin samo šest meseci, njega nisam ni poznavao tih šest meseci, a sada smo srećna i zdrava porodica, mogu slobodno da kažem, uz stalne korekcije i stalno lečenje, jer to je sastavni deo našeg života – priča je Dejana Mitića, predsednika Kluba lečenih zavisnika “Most” iz Vranja.

- Mi smo u Srbiji specifični po tome što smo klub lečenih zavisnika, kod nas nije samo u pitanju alkoholizam, nego i narkomanija i kocka. Imamo dvadesetak stalnih članova, a možda još toliko članova koji povremeno dolaze. S obzirom na to da je specifično lečenje, obično mnogi odustaju, a mi kao Klub smo tu da onima koji lečenje počnu i imaju tu početnu motivaciju da ih podržimo i pomognemo na razne načine, kroz edukaciju, primere, rešavanje njihovih kriza, da bi opstali. Klub se bavi resocijalizacijom, održavamo edukacije, posećujemo pozorišta, posećujemo druge klubove – kaže Mitić.

Slične aktivnosti se oganizuju i u ostalim klubovima lečenih alkoholičara širom Srbije, pa i u klubu LAV. Tako će sledeće sedmice biti održan šah turnir, po čemu su Valjevci nadaleko poznati.

 

Sačuvajte živote, operite svoje ruke!

 

COVID-19: Prеpоruке zа оpštu pоpulаciјu i оsеtljivе grupе stаnоvništvа

Preporuke za osetljive grupe stanovništva 1 - preuzmite PDF

Preporuke za osetljive grupe stanovništva 2 - preuzmite PDF

Novi korona virus: Kako da se zaštitite 1 - preuzmite PDF

Novi korona virus: Kako da se zaštitite 2 - preuzmitePDF

Novi korona virus: Preporuke za decu - preuzmite PDFEdukativni materijal o dojenju

Vodič za majke koje doje - PDF

Saveti za dojenje - PDF

Najčešći problemi u vezi sa dojenjem - PDF


Obaveštenja za zaposlene

2. april 2021.
Obaveštenje za zaposlene povodom nastupajućih praznika - (preuzmite PDF)


ZC Valjevo

Edukativni centar

26. mart 2020.
"Porodica u vrtlogu droge - vodič za zdravstvene radnike"
detaljnije

20. mart 2020.
"Specifičnosti komunikacije u palijativnoj nezi"
detaljnije
ZC

ZC

ZC


ZC